torsdag 30 juli 2009

berättelse i en zon

i vindsutrymmet ekar ett rådjur. fyller din panna med kilskrift - du tittar på klockan. här är den inte till någon hjälp. visarna är magnetiska. faller bara för smicker och induktion. väggen där klockan sitter: en resonansbotten, en botten som fyller ditt rådjur med sång.

det är inte min julgransbelysning! sjunger du. gällaste rösten. mest glimrande paketet. räcker till taket - billigare högtalare får man leta efter. sjunger din man. vi ska inte ha någon jul med krimskrams. vi ska ha bättre än så, jag tänker mig marschaller i taket. tomtebloss modell större. sjunger inte teven? vi måste ha bättre högtalare.

längst bak i kören - du rättar till övertonerna - du rättar till klänningen - du rättar till luftrören. ingen luft mellan struphuvud och stämband. ingen luft mellan dina ben och nästa. ingen luft mellan trestrukna A och fyrstrukna C. längst fram, vid publiken. där luften samlas. små aggregat, publiken som fångar din luft i ögonen.

natten. konsten att inte somna. uppför trappan till vindsutrymmet. klackarna i golvet. luften i lungorna. (verandan i mörker.) lådor i drivor, krimskramset, den gamla klockan på väggen tickar. säger nu är ditt uttryck, här. tickar mot bakre delen, den uppstoppade renen. konsten att först inte märka. konsten att stanna. tomteblossen där nere har slocknat.

morgonen, rimfrosten, tedoften, hälsokosten. fyller din panna med lugn. fyller en hand med tabletter från burken. fyller en kopp, fattar ett handtag, går in till dig själv - du står i vardagsrummet. dina rådjursögon. en gran faller i skogen, den fraktas hit. barrluften som vibrerar, lyser, andas, fryser. ingenting som händer oberoende av dig. ingenting som du behöver märka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar