onsdag 9 december 2009

lucka 9: gris

Det kan ibland kännas obekvämt att slakta en gris i juletid.

För det första: Tänk inte på grisen. Den vet om att döden är julens bästa vän. Om den inte vet om det finns det ändå inget du kan göra. Man kan inte lära grisar att sitta. Och även om man kan det är det fullständigt poänglöst.

För det andra: Se till att inte förstöra köttet. Det är köttet du vill åt. Till skillnad från människor har grisarna inga begravningar med öppen kista, så du kan deformera ansiktet hur mycket du vill, men köttet måste vara mört och aptitligt.

För det tredje: Tänk på dig själv. Du har jobbat hårt ett helt år. Du har ju inte gjort annat än att jobba. Visst förtjänar du lite död gris.

För det fjärde: Gris är ett väldigt ofilosofiskt djur. Vi människor har en stor stab av tänkare, forskare och poeter som arbetar så hårt de kan för att nå fram till livets mening, men grisen skiter i den saken. En gris bryr sig inte om mening. En gris bidrar inte.

För det femte: Gris har inga värderingar. Ni kommer aldrig att kunna prata politik eller religion. Ni kommer troligen inte ens att kunna skvallra om kungahuset eller grannfamiljen. Det finns något ryggradslöst i att aldrig kunna hysa riktiga åsikter.

För det sjätte: Gris har ingen känsla för konst eller musik. Om du går på vernissage med en gris är det mer troligt att han äter upp installationerna än säger något tänkvärt om dem. Om du går på klassisk konsert med en gris kommer han säkert applådera mellan satserna.

För det sjunde: Gris är usel i sängen. Faktum är att det är svårt att ens få honom att stanna i sängen. Gris visar ingen hängivenhet i en sådan relation.

För det åttonde: Gris har för stora fötter för att använda tangentbord. Glöm att kunna lita på honom i internetdebatter. Glöm att kunna följa hans finurliga blogg. Glöm att kunna poka honom på facebook. Det enda pokande som blir gjort med en gris är om du slår honom i huvudet med en pinne.

För det nionde: Grisar sover större delen av nätterna och det är mycket svårt att få med dem ut och festa. Som mingelpartner är grisen förvisso mycket aktiv, men har svårt att plocka upp sociala signaler och är även riktigt kass på namedropping.

För det tionde: Grisar vet inget om julstämning.
De vet inget om hur det är att klä granen med tindrande ögon, att samlas framför Kalle Anka och Karl-Bertil Jonsson på julaftons eftermiddag, att tända alla adventsljusen när mörkret faller och att ge barnen julklappar innan de går och lägger sig.
De vet ingenting om lucia, stjärnan från Betlehem, de tre vise männen, krubban i stallet eller ens Jesus.
De vet ingenting om glögg, lussebullar, pepparkakor, julmust, julöl, julgröt eller dopp i grytan.
De vet framför allt ingenting om julskinka, och om vilket arbete du lägger ner varje år för att få den så mör och god som bara är möjligt.

Nej, grisarna skiter fullständigt i allt detta.

Ett sådant osympatiskt djur förtjänar inte mer än att slaktas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar